Pagini

joi, 17 februarie 2011

DA si NU in alimentatia copilului sportiv

Am auzit cu totii o multime de idei legate de a face un sport de la o anumita varsta. Probabil cel mai mare mit, care se dovedeste a fi adevarat, este acela ca efortul fizic intens incetineste cresterea. Explicatia consta in faptul ca acidul lactic rezultat in urma metabolismului aerob al glucozei scade valoarea pH-ului sangvin, crescand aciditatea sangelui, ceea ce duce la o perturbare a proceselor de crestere. Dincolo de aceasta observatie, parintii trebuie sa fie foarte atenti si la alimentatia copilului sportiv, intrucat multe le sunt permise, dar nu toate le sunt de folos. La urma urmei, orice copil, indiferent daca practica sau nu un sport, trebuie sa aiba o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

Consumul de calorii variaza in functie de sexul copilului si nivelul de activitate fizica efectuata. Daca luam in considerare intervalul de varsta intre 6-12 ani, fetele necesita 1600-2200 de calorii pe zi, in timp ce baietii au nevoie de 1800-2400 calorii zilnic.

Carbohidratii reprezinta sursa primara de energie la care apeleaza muschii in timpul efortului fizic. Se gasesc in forme simple (monozaharide), sau complexe (polizaharide, de genul amidonului). Copiii trebuie hraniti cu alimente bogate in hidrati de carbon la fiecare masa sau gustare. Atentie! Evitati alimentele cu un continut ridicat de zahar (prajiturele, bomboane, sucuri), intrucat acesta are un efect nociv asupra celulelor si necesita un efort deosebit din partea organismului pentru a fi metabolizat. Din punct de vedere chimic, zaharul este o dizaharida pentru metabolismul careia se aloca resurse multiple, organismul uman fiind setat sa consume in mod special monozaharide, de tipul glucozei, fructozei, etc, usor de absorbit si oxidat. Mesele copiilor trebuie sa contina paine, cereale, orez sau paste.

Proteinele sunt elementele necesare consolidarii fibrei musculare, ele indeplinind un rol esential in cazul celor ce vor sa-si mareasca masa musculara. In cazul copiilor sportivi, necesarul proteic trebuie asigurat printr-o dieta bogata in carbohidrati. Excesul de proteine care inlocuiesc carbohidratii poate afecta performantele fizice. Se recomanda o alimentatie pe baza de pui, curcan, oua, branza, lapte, iaurt, fasole uscata si legume.

Apa este elementul primordial, fara de care nu putem trai.  In timpul efortului fizic, muschii dezvolta o cantitate mare de caldura, iar temperatura corpului creste. Pentru a o aduce la normal, se produce transpiratia ca mecanism termoreglator. Sudoarea de la nivelul pielii se evapora cu ajutorul caldurii, iar temperatura ajunge la normal. In cazul unui aport hidric insuficient si a transpiratiei excesive, corpul pierde lichid in detrimentul volumului circulant efectiv, care scade, aparand o hipovolemie. Vascozitatea sangelui creste, la fel si cantitatea de substante toxice rezultate din metabolism, amandoua ducand la aparitia ametelii, somnolentei si a altor efecte nedorite la nivelul celorlalte organe. Pentru a preveni aceste fenomene, copiii sportivi trebuie sa bea apa la fiecare 15 minute.

In ultimul rand, mese inainte si dupa ce fac sport. Copiii trebuie sa ia o gustare aproximativ cu 3-4 ore inaintea efortului fizic. Este esential sa predomine carbohidratii si sa evite proteinele, fibrele vegetale si grasimile, pentru a le usura digestia. Cateva sugestii: piersici, pepene, prune, fructe in general. Dupa orele de sport, pot manca alimente moderate in proteine, dar care sa includa si carbohidrati: spaghete cu sos de carne, un iaurt, sandwich cu branza, etc.

Asadar, este foarte important ce-i dam copilului sa manance, mai ales celui care desfasoara in mod regulat activitati fizice. Este de prisos sa mai amintesc faptul ca bauturile alcoolice sunt interzise copiilor, iar cele carbogazoase, chips-urile, mancarurile gen fast-food, dulciurile sintetice sa fie consumate cu moderatie spre deloc, chiar daca de multe ori pentru copii sunt ca si fructul oprit.

2 comentarii:

  1. Ai ales un subiect foarte interesant pt inceputul carierei tale de blogger;)) pot doar sa iti urez succes si multa inspiratie..astept cu interes urmatorul articol >:D<

    Bafta!

    maria.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru gandul bun! :)
    Nu l-am ales, am rugat pe cineva sa-mi dea o idee. Eu nu eram decis despre ce anume sa fie primul articol cu tematica medicala. ;)

    RăspundețiȘtergere