Pagini

sâmbătă, 26 februarie 2011

“Oamenii isi maltrateaza aparatul auditiv folosind excesiv betisoare de ureche"

Dr. Armand Agache, medic primar ORL in cadrul Life Memorial Hospital din Bucuresti, ne dezvaluie lucruri importante despre otita. Cititi mai multe in interviul de mai jos.
 * 
Mersul la piscina se poate transforma in anumite situatii dintr-un prilej de relaxare intr-un factor favorizant al otitei. Desi aceasta boala este cel mai des intalnita in randul copiilor, ea poate afecta si adultii. Din pacate, “cultura medicala a oamenilor este destul de modesta si, in consecinta, ei nu recunosc anumite semne de agravare ale bolii de care sufera”, este de parere dr. Armand Agache, care incurajeaza pacientii sa nu se mai adreseze farmacistului atunci cand au o problema de sanatate, ci sa consulte cat mai curand medicul.


Pe scurt:
 
Simptomele otitei:
durere persistenta, scaderea auzului, scurgeri de lichide din ureche.


Automedicatie: oamenii merg la farmacist, care le ofera medicamente fara legatura cu boala respectiva.


Urechea are un sistem de auto-curatare. Folosirea inadecvata a mijloacelor de igienizare a urechii – precum betisoarele – poate fi daunatoare.


Complicatiile otitei: scaderea auzului, repetate infectii locale, mastoidita, otomastoidita, infectii cerebrale, infectii locale, tromboza de sinus cavernos etc. Unele dintre aceste complicatii sunt foarte grave si pot avea un sfarsit neprevazut, chiar fatal.


Infectiile otice sunt legate de infectii ale nasului sau de asa numitele rinosinuzite.


Tratamentul include manevre locale de aspiratie, administrarea de medicamente topice locale cu caracter antiinflamator, antibiotice locale plus tratamentul general medicamentos cu antiinflamator cu antihistaminic. Complicatiile grave se trateaza chirurgical.


Rep: Cum se manifesta otita si cum poate fi ea depistata de pacienti?


Dr. Armand Agache: Otita reprezinta o inflamatie a urechii. Aceasta poate fi de tip acut sau cronic. Simptomele care sugereaza instalarea unei otite sunt: durerea persistenta la ureche, scaderea auzului, dar si scurgerile de lichide din ureche. Toate aceste semne ar trebui sa trimita imediat pacientul la medic.


Rep: Care sunt factorii declansatori ai otitei?


Dr. Armand Agache: Otita se poate declansa la orice varsta. Factorii declansatori ai otitei sunt diferiti la copii si la adulti. Racelile banale pot avea ca si complicatie aceasta boala.


La copii exista factori predispozanti precum vegetatiile adenoide (polipii), racelile banale – cauzate la randul de virusuri – daca nu sunt tratate corespunzator (mai ales prin automedicatie) pot duce la complicatii, la probleme cu nasul, la sinuzite, rinosinuzite si in final la otite.


La adulti exista factori predispozanti si factori favorizanti locali, precum situatiile in care un pacient nu respira bine pe nas din diverse motive, daca are o deviatie de sept nazal, o rinita cronica hipertrofica, adica cornete nazale foarte mari, hipertrofiate, daca are polipoza nazala (are polipii in nas) sau are resturi de vegetatii adenoide, toate acestea pot favoriza aparitia unei otite pe partea pe care omul nu respira bine. Aceea va fi prima ureche afectata.


Rep: Puteti oferi cateva exemple de greseli in automedicatie?


Dr. Armand Agache: Cea mai frecventa greseala in automedicatie este aceea ca pacientul se adreseaza direct farmacistului, iar farmacistul ii recomanda niste medicamente care de multe ori nu au o legatura directa cu boala respectiva. In al doilea rand cultura medicala este destul de modesta si, in consecinta, pacientii nu recunosc anumite semne de agravare ale bolii de care sufera. Spre exemplu: o perioada lunga de febra, secretiile nazale care isi modifica culoarea spre galben ori verde, o perioada mai lunga de automedicatie fara niciun rezultat, toate acestea pot duce spre instalarea complicatiilor.


Rep: Dati-ne un exemplu de activitate cotidiana care poate declansa otita.


Dr. Armand Agache: Mersul la piscina este un factor favorizant al otitei, in conditiile in care uneori piscinele sunt supraaglomerate, poate nu sunt nici bine curatate sau exista un exces de zel privind substantele dezinfectante.

Rep: Folosirea betisoarelor de ureche poate fi daunatoare sanatatii?



Dr. Armand Agache: Da, dar prin folosirea inadecvata a mijloacelor de igienizare a urechii. In general urechea are un sistem de autocleaning. Ea se autocurata, astfel ca nu trebuie sa insistam cu lustruitul ei pe dinauntru. Pentru curatarea urechii este de evitat patrunderea unei cantitati foarte mari de apa. Dusul indreptat direct catre ureche este complet interzis. Toaleta urechii se poate face doar cu apa pentru pavilion. Sapunul este de evitat in general pe zona fetei, dar si pe pavilionul urechii. Dupa baie, dupa piscina, dupa orice manevra care implica apa la ureche, toaleta conductului auditiv extern si in special a portiunii sale de la exterior trebuie facuta cu multa grija, fara a baga adanc betisorul inauntru si fara a insista foarte mult in aceasta zona. Urechea trebuie un pic uscata si atat.


Rep: Cu ce ar putea fi inlocuite betisoarele de ureche?


Dr. Armand Agache: Putem inlocui betisoarele cu coltul de la prosop. Se stie despre betisoare ca nu sunt sterile.


Rep: Ce complicatii pot surveni in urma otitei?


Dr. Armand Agache: Otita care initial a fost acuta si a fost tratata necorespunzator se poate transforma intr-o otita cronica. Asta inseamna ca o boala subacuta care persista ani de zile poate avea repetate acutizari, acestea contribuind la o agravare a situatiei locale. Prin asta intelegem scaderea auzului, repetate infectii locale, mastoidita, otomastoidita, infectii cerebrale, infectii locale, tromboza de sinus cavernos etc. Unele dintre aceste complicatii sunt foarte grave si pot avea un sfarsit neprevazut, chiar fatal.


O otita a urechii medii netratata corespunzator poate duce la o supuratie a urechii medii, adica la o scurgere de puroi. Asta inseamna ca timpanul se perforeaza si lichidul acumulat in spatele lui se va scurge prin conduct, deci automat auzul va scadea, pentru ca se perforeaza membrana timpanului. Deci o complicatie a otitei poate fi scaderea de auz, care devine grava daca nu se repara timpanul printr-o operatiune chirurgicala. O complicatie si mai grava a otitei este raspandirea infectiei din urechea medie la osul din spatele acesteia, care se numeste osul mastoidian (mastoida). Din acest punct infectia se poate raspandi pana la nivel cerebral. Pacientul poate suferi de un abces cerebral. Tot intr-o faza mai avansata a otitei poate aparea o alta complicatie, o paralizie a nervului facial care duce la imobilizarea hemifetei.

Rep: Exista o legatura directa intre otita si infectiile dentare?



Dr. Armand Agache: Infectiile dentare sunt factori favorizanti pentru ca sunt focare de infectie in zona respectiva, in rest nu exista o legatura directa intre infectia la dinti si ureche. Orice infectie de vecinatate poate constitui un factor favorizant, insa nu exista o legatura directa in acest sens.


In schimb infectiile otice sunt legate de infectii ale nasului sau de asa numitele rinosinuzite. Nu exista o infectie strict localizata in zona ORL. Daca, in cursul unei raceli, pacientul are nasul afectat evident ca sinusurile si urechile pot suferi din acest motiv. Nu exista bariere intre nas, sinusuri, ureche si gat. Ele toate comunica si in consecinta pot fi simultan inflamate in cadrul acelei raceli.

Rep: In conditiile in care otita este depistata la timp si este tratata corespunzator mai exista riscul ca aceste complicatii sa apara?



Dr. Armand Agache: Nu. O prezentare din timp la medic si un tratament bine condus, care include manevre locale de aspiratie, administrarea de medicamente topice locale cu caracter antiinflamator, antibiotice locale plus tratamentul general medicamentos cu antiinflamator cu antihistaminic duc la o vindecare a urechii cu restitutio ad integrum, adica cu recapatarea tuturor functiilor normale ale urechii. Auzul isi revine in acest mod. Altfel complicatiile se trateaza, de regula, chirurgical.


Rep: Cum pot fi clasificate otitele?


Dr. Armand Agache: Otitele se pot clasifica in otita externa si otita medie.


Otita externa se refera la inflamatia acuta a pielii din conductul auditiv extern si are de multe ori o legatura cu activitatile acvatice, prin urmare se intalneste des la persoanele care merg la piscina si carora le intra multa apa in ureche. De multe ori aceste persoane isi maltrateaza urechea prin folosirea excesiva a betisoarelor de ureche. De multe ori le explic pacientilor ca nu betisoarele sunt periculoase, ci mana care le foloseste.


Otita medie este de fapt adevarata otita care cauzeaza o durere intensa asupra urechii si care genereaza complicatii in situatia in care nu este tratata corespunzator. Otita medie se refera la inflamatia timpanului si a casutei timpanului, adica a urechii medii, care se afla in spatele timpanului, tot acolo unde se afla si lantul osicular.


Rep: Ce informatie referitoare la otita ar trebui retinuta in mod special de catre pacienti?


Dr. Armand Agache: Faptul ca o durere persistenta la ureche, o jena persistenta, dar mai ales o scurgere de lichid din ureche trebuie neaparat sa indrepte pacientul catre medicul specialist pentru a depista cauza problemei.


Reporter: Cristina Bobe


Sursa: MedLife HotNews

Un comentariu:

  1. Ce ai nimerit cu articolul asta :D.
    Chiar saptmana trecuta am fost la ORL cu o problema la urechea cu timpan perforat ... acu' sa vad ce se mai intampla.
    Pupich :)

    RăspundețiȘtergere