Unul dintre cele mai banale gesturi pe care le face omul este stranutul. Dar stiti ce se ascunde in spatele lui?
♣ Materialul imprastiat de stranut se poate intinde pe o distanta de 2-3 metri, cu o viteza de aproximativ 150 km/h, sub forma a mii de picaturi ce pot contine pana la 10.000 de microbi.
♣ Donna Griffiths din Worthershire (UK) detine recordul mondial pentru stranuturi repetate timp de 978 de zile consecutiv, incepute pe 13 ianuarie 1981. Initial, fata in varsta de 12 ani stranuta o data la fiecare minut. Fiecare zi si-o petrecea stranutand. Momentul in care s-a oprit din stranutat a fost pe 16 septembrie 1983.
♣ Nu poti stranuta cu ochii deschisi sau cand dormi. Se crede ca, daca cineva ar tine ochii deschisi, globii oculari ar putea iesi din orbite.
♣ Stranutul foarte puternic poate cauza o fractura de coasta. Incercarea de suprimare a unui stranut poate duce la spargerea unui vas de sange din zona gatului sau capului.
♣ Termenul medical pentru stranut este “sternutatzie”.
♣ Lumina soarelui te poate face sa stranuti. Sensibilitatea aceasta fata de soare este aproape intotdeauna mostenita de la cineva din familie. Intre 18 -35 % din oameni stranuta atunci cand sunt expusi brusc la o lumina puternica.
♣ Dupa ce un om stranuta, i se raspunde: “Sanatate!” Alte popoare folosesc formula “God bless you!” (Dumnezeu sa te binecuvanteze!) Care este originea acestui raspuns? O explicatie ar fi aceea ca totul a inceput in Roma, in momentul in care ciuma bubonica facea ravagii in Europa. Din semnele ciumei se numarau tusea si stranutul si se crede ca Papa Grigore al-VII-lea a sugerat oamenilor sa spuna “God bless you!” dupa ce o persoana stranuta, in speranta ca aceasta rugaciune il va proteja pe cel in cauza de o moarte sigura. Expresia isi poate avea radacina si in superstitie. Unii oameni cred ca obiceiul acesta de a cere binecuvantarea lui Dumnezeu a inceput atunci cand omul antic era convins ca sufletul exista sub forma de aer, fiind localizat in capul omului. Prin urmare, un stranut ar fi putut expulza accidental sufletul din corp, afara de cazul in care Dumnezeu l-ar fi binecuvantat si ar fi prevenit aceasta. Unele culturi antice credeau de asemenea ca stranutul forta spiritele rele sa iasa din corp, punandu-i in pericol pe ceilalti, prin posibilitatea de a intra in trupurile lor. Binecuvantarea avea rolul de a-i ocroti atat pe cel care stranuta, cat si pe oamenii din jurul lui.
♣ Stranutul este un reflex automat, care, odata inceput, nu poate fi oprit.
♣ Un timp s-a crezut ca inima se opreste pentru o milisecunda in timpul stranutului, dar s-a demonstrat ca nu este adevarat.
♣ Unii stranuta atunci cand isi smulg fire de par din sprancene, deoarece terminatiile nervoase ale fetei sunt iritate in acest fel si transmit un impuls care ajunge la nervul nazal, de aici urmand calea nervului trigemen catre creier, unde se va forma comanda de stranut, transmisa apoi spre muschii traheali si faringieni. Procesul in sine este mult mai complex si il voi detalia intr-un articol separat, dar in linii mari, responsabilii pentru crearea presiunii din timpul stranutului sunt muschii fetei, ai gatului si ai toracelui.
♣ Unii sustin ca un aport in dezvoltarea cinematografiei l-a adus si Thomas Edison, prin fotografiile facute in serie unei persoane in timp ce aceasta stranuta. Evenimentul s-a intamplat in 1888 si se pare ca Edison detinea o tehnologie rudimentara a camerei de filmat asa cum o stim noi azi.
♣ Pronuntia unor cuvinte in limba engleza, cum ar fi “lamp” (lampa) si “cucumber” (castravete), spuse in mod repetat, imediat dupa sesizarea unei tentative de stranut, intarzie sau chiar opreste stranutul.
Iata ce se intampla cand stranuti prea tare! :D
prea tare filmuletul de la sfarsit;))
RăspundețiȘtergereStiu, e prea scump ursuletzul! :D
RăspundețiȘtergereimi vine sa le dau cate un pupic la amandoi :)
RăspundețiȘtergereinteresant articolul, abia astept detalii :D
:))))))))))) prea tare!
RăspundețiȘtergere